Stress

Stress is van nature een gezonde reactie van mensen op onverwachte en spanningsvolle situaties. Echter als één of meerdere stressvolle situaties te lang aanhouden dan kan dit behoorlijke negatieve gevolgen met zich meebrengen

Stress counseling

 

Bedrijven

Stress is een verstoring van het evenwicht tussen de eisen die door een bepaalde situatie worden gesteld en de capaciteiten die aanwezig zijn om aan de situatie te voldoen. Ervaar je teveel of te langdurige stress? Bijvoorbeeld door hoge werkdruk, een moeilijke “langdurige” situatie thuis of beide? Dan neemt de kans op verzuim toe door controleverlies en gebrek aan energie.

Daardoor wordt het dan steeds zwaarder en moeilijker om alle ballen in de lucht te houden. Als je uit balans raakt liggen overspannenheid of burn-out op de loer.

Wat als je werknemer(ster) uitvalt op de werkvloer?

Hoe kun je signaleren als directeur, manager, leidinggevende, teamleider(ster) of een werknemer teveel ballen in de lucht wil houden? Iedereen uit dit op een andere manier.

Diverse symptomen zijn: Iemand ervaart veel stress, concentratie problemen, constante vermoeidheid, gespannen, snel geïrriteerd, negatief ingesteld, emotioneel, onzeker, opgejaagd/onrustig of een tekort aan energie.

Wees alert als je 1 of meerdere symptomen ervaart! Ga in gesprek, toon belangstelling hoe het met deze persoon gaat. Benoem wat je hoort of ziet waar je je zorgen over maakt. Vraag je af; “Als je zo door gaat wat gebeurt er dan?” Wat zijn de gevolgen of consequenties als ik niet ingrijp?

Kijk en observeer want “Voorkomen is beter dan genezen”

Als er op tijd een gesprek is dan kun je van beide kanten veel tijd, geld en energie besparen. Wat als die werknemer(ster)weg valt op de werkvloer? Wat levert het op als iemand op tijd de juiste hulp krijgt? 

  • Voorkomt uitval dus geen hoog ziekteverzuim
  • Voorkomt ongemotiveerde mensen
  • Voorkomt personeel tekort
  • Voorkomt extra kosten om iemand anders (extra) te laten werken

Het is belangrijk om beide kanten van de verstoorde balans te analyseren en te zoeken naar een oplossing. Het benutten van de juiste energiebronnen is van belang om te kijken waar je weer energie van krijgt zodat je weer kunt opladen en de stress vermindert.

Op naar een gezond energiek en vitaal team, dat wil toch iedereen!! Graag kijk ik mee in jullie bedrijf, hoe jullie de juiste balans kunnen vinden!

Welke mensen zijn gevoeliger voor stress?

Vaak de mensen die zeer behulpzaam zijn naar anderen. Ze doen er alles aan om het een ander naar hun zin te maken en cijferen zichzelf weg. Dat gaat meestal onbewust. Door een groot verantwoordelijkheid gevoel zeggen ze niet snel nee. Durven hun grens niet aan te geven zijn vaak ambitieus en perfectionistisch. Zo kunnen er allerlei symptomen voorkomen het is vaak een combinatie van verschillende factoren. Dat kan zowel privé als op je werk zijn of een combinatie van beide.

Zo zijn er nog allerlei andere mogelijkheden waardoor je helemaal op kunt branden. Er is steeds een teken of stopteken dat je echt iets moet veranderen. Je vraagt je af wanneer stopt dit, voelt niet fijn maar je ziet geen weg dit te doorbreken. Wat heb jij nodig om dit wel te kunnen doorbreken?

Zie het als een boomstronk die blijft haken in een rivier. In deze maatschappij worden we opgeslokt door allerlei bezigheden. Zo geven we onze energie over de hele dag weg. We vliegen van de ene naar de afspraak.

Bedenk maar eens voor jezelf, waar gaat jou energie op een dag naar toe. En wat als je steeds meer energie weg geeft dan dat je terug krijgt?

Graag wil ik met jou gaan focussen wat voor jou de beste keus is voordat je een volgende stap gaat zetten. Daardoor kom je weer bij je gevoel, wat heb jij nodig en waar krijg je energie van. Je kiest dan bewust en met volle aandacht, dan wordt jou keus veel waardevoller.

Hoe kan Stress- counseling jou helpen?

Tijdens de consulten gaan we samen op zoek naar het ontstaan van je klachten en symptomen. We gaan kijken welke ervaringen je elke dag met je mee draagt of die uit het verleden komen en jou daarin nog hinderen of blokkeren. We kijken wat hierbij nodig is en kunnen tools of opdrachten daarbij inzetten, om meer inzicht te krijgen. Samen gaan we ons richten op het heden en de toekomst en wat nog belangrijker is hoe je hiermee om gaat.

Ik luister, vraag, neem waar, kan opdrachten en tools inzetten die zorgen voor inzichten en bewustwording. De juiste methode die bij jou past komt tijdens de consulten naar boven. Vol kracht en zelfvertrouwen krijg jij weer nieuwe energie, om met beide benen op de grond te staan.

Na het coachingstraject:

  • Is je balans weer hersteld tussen werk en privé
  • Voel je je ontspannen en energieker
  • Sta je steviger in je schoenen en vol zelfvertrouwen
  • Weet je weer je grenzen aan te geven
  • Durf je weer verder te kijken naar de toekomst en sta je open voor persoonlijke ontwikkeling en groei

Zoals mijn moeder altijd tegen mij zei:

Waar een wil is is een weg…..daar wil ik je graag mee begeleiden op naar die Nieuwe weg! Alles loslaten wat is geweest en vol nieuwe moed en zelfvertrouwen de toekomst tegemoet!